Spacer  

 
Line
Line
 Transkripti Ocek ili Osijek I tko ne radi.. Procesuirati .
       
Forum:

 
Pise: kap. Darko Belovic
 

Kako nastaju treitorijalni sporovi?


Netko se rodi asocijalan i onda, takav kakav jest, trazi nesto sto mu po zakonu ne moze pripasti. Netko ce rodi pametan (za sebe) i odluci onom asocijalnom nesto obecati. Hrvatsko more. Nastaje problem na cije se rjesavanje trosi mnogo energije i vremena, a uz to se zasjene drugi vec postojeci problemi.

Citirati cu nekoliko recenica iz medija:

Uglavnom, taj je sporazum propao zato što se HSLS pobunio  prisjetila se potpredsjednica HSLS-a Ðurda Adlešic, podsjecajuci da su tražili i da se u Komisiju za granice stave strucnjaci, a ne administrativci MVP-a.   Sporazum Racan-Drnovšek nikad nije ratificiran u Saboru jer se HSS usprotivio.

Sporazum smo vidjeli nakon što je parafiran, i to samo tekstulani dio, a kad smo tekst pretocili u zemljopisnu kartu vidjeli smo da se radi o poklanjanju vlastitog teritorija. Smatrali smo da nitko nema pravo to raditi i buduci da sporazum nije imao uporišta u medunarodnom pravu HSS je ustao protiv njega  kaže zamjenica predsjednika HSS-a Ljubica Lalic. HSP je, kaže Ðapic, prvi reagirao na parafirani sporazum i time sprijecio štetu. Glasnogovornik HDZ-a Ratko Macek podsjeca da se tad oporbeni HDZ žestoko usprotivo mogucnosti da sporazum bude ratificiran.

Dokument, za koji Racan nije uspio skupiti potpise dvije trecine saborskih zastupnika, predvidao je odricanje Hrvatske dijela morskog teritorija i davanje Sloveniji izlaza na otvoreno more, piše Vecernji list u broju od petka. Iz dokumenata je jasno zašto nije ugledao svjetlo dana. Rijec je o politickom dokumentu, naime, rješenja su protivna medunarodnom pravu. Racan je, krenuvši u osobnu avanturu s lukavim Drnovšekom, dogovorio, prvo, uklanjanje pregovaraca "ekstremista". Drnovšek je uklonio Dimitrija Rupela, a Racan Hrvoja Kacica, Davorina Rudolfa i prof. Vladimira Iblera. Nestrucnim sporazumom tada, Racan na dar Sloveniji daje 160 cetvornih km morskog teritorija, de facto joj daje još tzv. dimnjak, koridor širine 3,4 km i dužine 10 km kao izlaz na otvoreno more. Privid zadržavanja granicne crte s Italijom riješen je bastardnim "bermudskim trokutom", dijelom mora koje bi na papiru pripadalo RH, premda medunarodno pravo ne priznaje suverenitet kad nema izravnog doticaja s kopnom. Racan se na konferenciji za novinare 25. srpnja 2001. pokušao opravdati govoreci da je "sporazum u hrvatskom strateškom interesu i stoga Vlada iza njega cvrsto stoji". Predsjednik Sabora Zlatko Tomcic tada je dao potporu "hrabrom" Racanu, kao i predsjednik Stjepan Mesic i župan Ivan Jakovcic.

I tako je Slovenija, cini se, trebala dobiti skoro dvostruko mora od povrsine koja ju prema medjunarodnom pravu pripada. Problem se rasteze godinama, Slovenci i Hrvati se sve manje vole, a zbog toga nikada nitko nije odgovarao. Tko smije u skladu sa Ustavom poklanjati teritorij i razbijati cjelovitost Hrvatske? Tko je duzan prema Ustavu brinuti da se Ustav postuje? Da li je podrskom tom "projektu" mozda i predsjednik drzave, nesvjesno, prekrsio Ustav i doveo u pitanje svoj predsjednicki mandat? Ja neznam jer nisam pravnik pa nisam ni kompetentan kao sto su to bivsi premijer i predsjednik ili drzavni odvjetnik. Postoji li netko u ovoj drzavi koji to moze i mora objasniti biracima?

Ipak, pitanje odgovornosti je minoran problem prema onome sto se moze dogoditi. Ja se samo bojim da takozvano premijersko "Racanovo more" ne promjeni premijersko ime.

Darko  Belovic, 11.08.2005

 
Line

Copyright @2003 - 2005 Hrvati AMAC forum.

   
 
Line

AMAC forum

 

 

Hrvati AMAC

AMAC Forum

Jedino sud garantira pravo i pravdu

U potpunosti podrzavam izjavu gospodje Djurdje Adlesic, a narocito onaj dio koji se odnosi na obvezu Hrvatske na proglasenje hrvatske gospodarske (ekonomske) zone. Takodjer podrzavam i izjavu gospodina Toncija Tadica koja upucuje Hrvatsku i njenu vlast da pravdu potrazi na medjunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu ili na sudu pravde u Haagu.

 

Zbog jucer isticanih razloga ne podrzavam teznju premijera Ive Sanadera da o sporu odlucuje "obvezujuca arbitraza". Sada cekam da se svojim izjavama oglase gospodin bivsi premijer Ivica Racan i sadasnji predsjednik Stipe Mesic sto bi nam svakako prosirilo horizonte naseg znanja o pomorskom pravu. Tako bismo sa sigurnoscu mogli doci do zakljucaka sto Hrvatska niposto ne smije uciniti, a sto bi trebala uciniti. . Opsirnije