Spacer  

 
Line
Line
 Transkripti  Ocek ili Osijek Procesuirati .. I tko ne radi..
       
Forum:

 
Pise: kap. Darko Belovic
 

Moze li kokos progutati kravu?

 PRIVREMENI medjunarodni dogovori zapravo su TRAJNI dogovori. Tako potpisani medjudrzavni ugovori nikada ne budu promijenjeni. Njima se zapecati zauvijek dogovoreno stanje.

 Da li Slovenija prodaje «lude krave» Austriji i da li ce zbog toga dobiti od Europske Unije «po usima» to su unutarnje stvari Europske Unije. Mene zanima da li Slovenija kao clanica Europske Unije i clanica Ujedinjenih Naroda ima teritorijalne pretenzije prema Hrvatskom drzavnom teritoriju,  a vece od onih koje su vec ostvarene otudjenjem sada vec europske Svete Gere.  

Iako Ustav Hrvatske daje pravo pucanstvu na informaciju hrvatska se vlast skriva iza zatvorenih vrata i ne komentira stavove susjedne nam Slovenije niti svoje stavove i rezultate postignute razgovorima medjunarodnog strucnjaka za medjunarodno pomorsko pravo gospodina Hide Biscevica. Cak se ni predsjednik ne oglasava, a u ovom slucaju bi trebao vrlo oprezno «puhati Vladi za vrat» jer se dogadja nesto netransparentno, a on je zaduzen za «cuvanje» Ustava. Srecom, Slovenija ponosno salje signale svoje, oni misle, uspjesne politike pa tako i hrvatsko pucanstvo biva informirano bas u skladu sa hrvatskim Ustavom. Hvala Sloveniji sto postuje nase hrvatsko ustavno pravo na informaciju. Medjutim, izjave sa slovenske strane su konfuzne i nerazumljive, a jednim dijelo i prelaze granice zdravog razuma. Samo blesana bi mogli uvjeriti u svoje pravo. Ne znam kakva iskustva Slovenci imaju i s kim kontaktiraju ali mi se cini da Slovenci smatraju sve nas Hrvate neznalicama i budalama. E, pa prijatelji, nismo bas svi mi Hrvati niti neznalice niti budale, i neki od nas dobro mogu procijeniti tko su neznalice, tko budale, a tko je, medju nama, i sulud. A i jos stosta.

 Svakom ribaru, mornaru, Istraninu, Primorcu (ne mislim na ministra Primorca) ili Dalmatincu jasno je sto Slovenija pokusava postici. Njima je to jasnije nego onima kojima bi moralo biti jasno. Ne treba zavrsiti pravni fakultet, dovoljno je biti malo upoznat s problemom i biti sposoban malo razmisljati. Ne znam da li se ovim postupcima slovenski politicari rugaju hrvatskom ili slovenskom intelektu i znanju, ali ono sto cine zapravo cine protiv sebe. Tako sto ne moze proci jer nema zakonskog temelja u medjunarodnom pomorskom pravu, a nije ni bas razumno. Mislim da ce Slovenci svojim eventualnim prihvacanjem eventualnog zakona o ekoloskoj zoni i epikontinentalnom pojasu zapravo sami sebi uskociti u trbuh i omoguciti hrvatskoj vlasti da na kraju igre pokupi pobjedu. Nije samo corava koka ona koja pogodi i koje zrno.

 Bilo kakvo privremeno popustanje hrvatske politike slovenskim kolegama u kontekstu spomenutog zakona o slovenskom ekoloskom, ribolovnom ili epikontinettalnom pojasu, bilo bi gubljenje suverenog hrvatskog morskog teritorija ZAUVJEK. NEPRIVREMENO. Biti zaveden ili prevaren na tako priglup nacin bilo bi ravno izdaji hrvatskih nacionalnih interesa. Zbog toga skrecem paznju na:

PRIVREMENI medjunarodni dogovori zapravo su TRAJNI dogovori. Tako potpisani medjudrzavni ugovori nikada ne budu promijenjeni. Njima se zapecati zauvijek dogovoreno stanje.

 Nakon prihvacanja takvog zakona po slovenskom parlamentu postojati ce svi preduvjeti da se Slovenija i Hrvatska nadju na medjunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu ili pak nama manje dragom sudu pravde Haagu (za sto, zapravo, vec dugo postoje razlozi) koji doduse nema nikakve veze sa svima dobro poznatim Haaskim tribunalom. Meni se osobno obvezujuca arbitraza ne svidja jer sud mora presuditi u skladu sa medjunarodnim pomorskim pravom i po medjunarodnoj konvenciji o pravu mora, a sto bi prevedeno na hrvatski jezik znacilo i sigurno uspjesan ishod u korist Hrvatske.

Arbitri mogu dogovoriti sto zele i ono sto smatraju konvenijentnim. Dogovor arbitara ne mora biti potpuno temeljen na zakonu i medjunarodnom pravu i dovoljno je da je obostrano prihvacen, a obvezujuca arbitraza cak ni formalnu obostranu suglasnost sukobljenih stranaka ne trazi. Arbitri tada mogu odluciti sto im se svidi. Pa i u skladu sa ludim dogovorom Racan-Drnovsek.  Bez sumnje velika je guzva na pomolu osim u slucaju da se Hrvatska, ali u skladu sa Ustavom i zakonom svjesno i namjerno odrekne svog teritorija, na stetu Republike Hrvatske i njenog pucanstva. Druga, realno vrlo velika opasnost za Hrvatsku i hrvatske nacionalne interese je dogovorno uspostavljanje i priznavanje nekakvih privremenih granica i privremenih rezima. Privremeno tijekom vremena, u praksi, postaje trajno rjesenje, trajni rezim i trajna granica. Mislim da se tu krije "kvaka" i u takozvanom "privremenom"  lezi trajna "neprivremena i trajna" opasnost. Bio bi to vrlo "jeftin" i naivan scenario za prosjecno inteligentnog ribara koji nije pohadjao nikakav pa ni pravni fakultet, a kamoli za nase odlicno obrazovane, iskusne i dosjetljive politicare. Hrvatski ribar ni za koje pare (judine skude) ne bi prodao ni pedalj hrvatskog mora.

 Potpuno podrzavam svaku rijec koju su glede toga na raznim televizijama izrekli gospoda Mate Granic i Tonino Picula, a u izjavi Akademika Vladimira Iblera prepoznao sam strucnost ali i podsmjeh upucen takvim slovenskim pokusajima. Jako zamjeram gospodi D. Rudolfu i gospodinu Kacicu sto i oni kao priznati strucnjaci nisu na televiziji izrekli svoje misljenje jer im je to kao domoljubima bila duznost, (ukoliko nisu bili opravdano sprijeceni da to ucine), a bila bi i vazna spoznaja je li i njih vlast konzultirala glede novonastalog problema sa Slovenijom. (Ja bih, bez ikakve sumnje, njih konzultirao i za manje vazne stvari).

 Dakle, ta bolesno zamisljena Ekolosko-ribolovna zona protezala bi se dijelom preko Hrvatskog teritorijalnog mora i dijelom hrvatske ribolovno ekoloske zone. Tako je to na slici iako bi obje strane to negirale. Dakle i preko dijela Hrvatskog drzavnog teritorija na moru nad kojim drzava Hrvatska ima potpuni i medjunarodno priznati suverenitet. U medjunarodnom pravu, ovog puta ne mislim na medjunarodno pomorsko pravo, takav cin jedne drzave prema teritoriju druge drzave ima specifican i vrlo tezak naziv, koji zbog straha necu napisati, jer zakon jos nije proglasen i nije se jos poceo konzumirati.

 Ta bi slovenska zamisljena zona bila utvrdjena naknadno kada se potpuno regulira razgranicenje sa Hrvatskom, ali bi do tog vremena bila uspostavljena privremena slovenska ribolovno ekoloska zona koja bi se protezala do 45 stupnjeva i 10 minuta sjeverne geografske sirine. Kada bi se to dopustilo interes bi Slovenije bio da se granice nikada ne rijese jer takve pogodnosti koje bi privremeno dobili ni u ludilu ne mogu sanjati da bi ih dobili kao trajno rjesenje. Najtrajnije su privremeno utvrdjene granice. Ponoviti cu, najdugotrajnije su privremeno utvrdjene granice jer se taj dogovor nikada vise ne rjesava. Treba biti vrlo oprezan glede necega sto se zove privremenim, a u praksi je uspostavljeno zauvjek.

Za one malo nepismenije u kartografiju 45 stupnjeva i 10 minuta  bi bila zemljopisna sirina skoro do Limskog kanala i skoro do turistickog Vrsara koji se nalazi na sjevernoj geografskoj sirini od 45 stupnjeva i 09 minuta, dakle jednu milju juznije od «slovenskog plana». Odnosno negdje zapadno od Hrvatske Savudrije, Umaga, Novigrada, Mirne, Poreca i tako skoro sve do Vrsara i Limskog kanala nalazila bi se zamisljena slovenska ribolovno ekoloska zona, a slovenski epikontinentalni pojas sezao bi vjerojatno u zrak do planeta Marsa jer na planetu Zemlji nije moguc. Znam da si je sliku tesko predstaviti bez karte ali to je ionako neodrzivo i suludo. 

Ako se dobro sjecam famozna «Talijanska» zona «B» protezala se negdje priblizno do zemljopisne sirine Novigrada, a prijatelji Slovenci bi se malo prosirili i juznije.

 Bez panike, uopce nisam zabrinut za Hrvatsku i njezin teritorij, (osim u slucaju veleizdaje) i jedino sto bi takvo stanje moglo uciniti pravno odrzivim i trajnim bila bi potpuno neizvediva i samo teoretski moguca izdaja sa hrvatske strane, a kako za to nema realnih mogucnosti necu se upustati u dublju analizu scenarija za to. Vjerujte mi na rijec da to nije izvedivo osim u zloj namjeri. 

Kako bi graficka karta koja bi to tocnije prikazala zauzimala mnogo vise KB od teksta ja sam samo zbog orjentacije odlucio napisati zemljopisne pozicije nekoliko slovenskih i hrvatskih gradova. (N znaci sjever, E znaci istok) kako bi se stekao dojam gdje se nalazi planirana granica od 45 stupnjeva i 10 minuta Sjeverne zemljopisne sirine.

 

Koper;      45  32,1 N    13  43,1 E  

Izola;        45  32,0 N    13  39,0 E

Piran;        45  32,0 N    13  34,0 E    

Portoroz;   45  31,0 N    13  34,0 E

 Savudrija; 45  29,0 N    13  30,0 E

Umag;       45  26,0 N    13  31,2 E

Novigrad; 45  19,2 N    13  33,6 E

Mirna;      45  18,0 N    13  34,0 E

Porec;       45  14,0 N    13  36,0 E

Vrsar;       45  09,0 N    13  36, 0 E

 

I sada na kraju vjerojatno je svima jasno zasto sam ovaj tekst zapoceo sa prodajom slovenskih «ludih krava» Austriji. I mi takve lude krave imamo, ali to jos neznamo.

 Najvaznije je da niposto ne dozvolimo uspostavljanje nikakvog takozvanog privremenog rezima i privremene granice, takozvane privremene zone ili takozvanog privremenog pojasa jer najtrajniji su takozvani privremeni dogovori i privremena rjesenja sprova. Traju zauvijek.

Privremena granica na moru sa Crnom Gorom iako je blago receno ucinjena na stetu Hrvatske vjerojatno ce biti osnovica za trajno rjesenje tog problema. Ostati ce takova zauvijek ukoliko se ne potegne medjunarodno razgranicenje na sudu u Hamburgu. Nemam ni na kraju pameti nesto o tome pisati jer je po mome misljenju nemoguce bilo sto pozitivno uciniti. Izgubljen je veliki hrvatski teritorij na moru. Kada je nesto privremeno izgubljeno - to je prakticno izgubljeno zauvijek.

 Darko Belovic, 25.08.2005.

«Lude krave i pametne kokoske»

PRIVREMENI medjunarodni dogovori zapravo su TRAJNI dogovori. Tako potpisani medjudrzavni ugovori nikada ne budu promijenjeni. Njima se zapecati zauvijek dogovoreno stanje.

 

Gdje se nalazi sjeverna sirina od 45 stupnjeva i 10 minuta vidi se na slici. Mozda zvuci suludo ali oni misle ozbiljno na mala vrata, privremenim ugovorima stvoriti stvarno i trajno stanje. Zamislimo se!

Hrvatska se Vlada ipak oglasila glede slovenskog zakona o ekolosko-ribolovnoj zoni i epikontinentalnom pojasu. Podrzavam izjavu hrvatske vlade koja pokazuje teznju Vlade za zastitom hrvatskih nacionalnih interesa. Ukoliko vlada ne bude kolebljiva kao vise puta do sada i zadrzi svoje misljenje ne moramo se bojati da bi privremene granice tih zona i pojasa mogle postati permanentne. Do daljneg smatram da opasnost vise ne prijeti. Vidjeti cemo.

Darko Belovic, 25.08.2005.

 
Line

Copyright @2003 - 2005 Hrvati AMAC forum.

   
 
Line

AMAC forum

 

 

AMAC Forum

«Lude krave i pametne kokoske»

PRIVREMENI medjunarodni dogovori zapravo su TRAJNI dogovori. Tako potpisani medjudrzavni ugovori nikada ne budu promijenjeni. Njima se zapecati zauvijek dogovoreno stanje.

 Gdje se nalazi sjeverna sirina od 45 stupnjeva i 10 minuta vidi se na slici. Mozda zvuci suludo ali oni misle ozbiljno na mala vrata, privremenim ugovorima stvoriti stvarno i trajno stanje. Zamislimo se!

Hrvatska se Vlada ipak oglasila glede slovenskog zakona o ekolosko-ribolovnoj zoni i epikontinentalnom pojasu. Podrzavam izjavu hrvatske vlade koja pokazuje teznju Vlade za zastitom hrvatskih nacionalnih interesa. Ukoliko vlada ne bude kolebljiva kao vise puta do sada i zadrzi svoje misljenje ne moramo se bojati da bi privremene granice tih zona i pojasa mogle postati permanentne. Do daljneg smatram da opasnost vise ne prijeti. Vidjeti cemo.