Spacer  

 
Line
Line
 Transkripti  Ocek ili Osijek Procesuirati ... I tko ne radi..
       
Forum:

 
Pise: kap. Darko Belovic
 

Slovenski (jadranski) ocean

 Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u petak je u javnom pismu objavljenom na internet stranicama svog ministarstva dao interpretaciju brijunske izjave hrvatske i slovenske vlade o izbjegavanju incidenata u kojoj se, među ostalim, iznosi da je Slovenija u vrijeme osamostaljenja dviju država "u cjelini imala jurisdikciju nad Piranskim zaljevom i teritorijalni izlaz na otvoreno more".

 Necu se rugati i pitati sto politicarima spomenutih "pomorskih zemalja" znaci termin "otvoreno more" u kontekstu Jadranskog mora koje je "zatvoreno more". Kako kirurg ne moze od postolara ocekivati znanje anatomije tako se ni ja necu odreci suludog termina "otvoreno more" misleci pri tom na medjunarodno more.

 U bivsoj Jugi nadleznost je Slovenske Policije bila do sredine zaljeva, medjutim u politici je dozvoljeno lagati. To nije stvar politike nego morala. Volio bih vidjeti kako bi izgledala ta karta kojom bi Rupel pokazao kako bi Slovenija imala izlaz na otvoreno more cak i u slucaju da joj poklonimo cijeli Piranski zaljev. U politici se smije lagati, ali govorenje gluposti nije preporucljivo. Trenutkom osamostaljenja teritorijalno more bivse Jugoslavije postaje proslost i nastaju novi odnosi. Buduci da medjunarodne granice na moru osamostaljenih drzava bivse SFRJ nisu bile utvrdjene, njih treba utvrditi u skladu sa medjunarodnom konvencijom o pravu mora, a prema kojoj bi crta razgranicenja bila sredina zaljeva. “Prosto ko pasulj.”

Medjutim, ukoliko u dokumentu doista i stoji da je Slovenija u vrijeme osamostaljenja dviju država "u cjelini imala jurisdikciju nad Piranskim zaljevom i teritorijalni izlaz na otvoreno more" onda je onaj tko je potpisao takav dokument ucinio daleko goru stvar od one koju je ucinila Racanova vlada. Nepopravljivu stetu. Osnovom takvog dokumenta Slovenija bi na arbitrazi mogla dobiti bas ono sto je Racanova vlada parafirala. Dobro smisljeno. Lijepa je osobina sposobnost razmisljanja. Blago Slovencima, tesko nama.

Da li nakon 15 godina samostalnosti ova zemlja nesposobnih ljudi moze predati stvar sudu u Hamburgu ili Haagu da se taj vjecito goruci problem rijesi u skladu sa medjunarodnom konvencijom o pravu mora prema kojoj je granica na sredini zaljeva. Zbog cega se to ne zeli uciniti, ukoliko je duznost hrvatskih vlasti zastita interesa Republike Hrvatske? Zbog cega je potpisan takav (navodni) dokument? Zbog cega jos nije rijesen ni problem Svete Gere? 

Za one koji bas nista neznaju o pravu mora Sloveniji u svakom slucaju ostaje pravo "neskodljivog prolaza" svih njenih brodova kroz cijelo teritorijalno more Republike Hrvatske (ali i svih drugih pomorskih zemalja). Cak i njeni ribarski brodovi smiju prolaziti do medjunarodnih voda (otvorenog mora) bilo cijim teritorijalnim morem ali ne smiju loviti ribu. Cak i Slovenski (ali i Bosanski, Americki, Kineski i svi drugi) ratni brodovi smiju, uz formalnu proceduru, slobodno ploviti hrvatskim teritorijalnim morem. Na slovensku zalost to slobodno more za njihov ribolov pocinje tek u Sredozemlju jer je proglasena ribolovno ekoloska zona u Jadranu. 

Stvar je principa. Prosjaku mogu pokloniti pet kuna, ali ne zelim dozvoliti da mi on protivno mojoj volji otudji mojih pet kuna. Tako i ovdje. 

Cudno je kako se bas sada intenzivira pitanje granica u Savudrijskoj vali. Nasa vlada radi i kad je na odmoru, kazu neki. Rezultate vidimo. I muha radi i pcela radi, ali samo pcela radi med. Muha radi nesto drugo.

Darko Belovic, 2.08.2005

 
Line

Copyright @2003 - 2005 Hrvati AMAC forum.

   
 
Line

AMAC forum

 

 

AMAC Forum

Granice u Savudrijskoj vali

Davno sam apsolvirao sto je to potpisala, pardon, parafirala bivsa vlada. Danas bih se osvrnuo na ugovor koji je, navodno, potpisala sadasnja vlada. Jeli ili nije ja neznam jer nije bilo transparentno objavljeno hrvatskom pucanstvu, pa se mogu samo osloniti na izjave gospodina Rupela koji o tome informira slovensku javnost, ali uz put, srecom, i hrvatsko pucanstvo.

 Kako je stvarno izgledala granica u Savudrijskoj vali odnosno Piranskom zaljevu u bivsoj SFRJ moze se ustanoviti na slici. Svaki komentar je suvisan. Film o uhicenju dvaju Talijanskih ribarica od strane ratnog broda bivse JRM emitirala je Hrvatska Televizija koja i posjeduje amaterski film o tom dogadjaju. I ja ga imam na video kaseti arhiviranog. Iz prilozene slike jasno je da li gospodin Rupel govori istinu, i sto je ucinjeno ukoliko je doista potpisano ono sto gospodin Rupel tvrdi da jest potpisano. Katastrofa. >>>>