Spacer  

 

 
Line

 

 
Line
 Transkripti  Ocek ili Osijek Procesuirati ... I tko ne radi..
       
Forum:

 
Pise: kap. Darko Belovic
 

Guske iz magle u maglu

 Nije riječ o slovenskoj ptičjoj gripi, nego opet i ponovo o Piranskom zaljevu odnosno Savudrijskoj vali, kako je kome milije. Nije važno kako se taj zaljev zove nego je bitno da li Hrvatska dobiva ono što joj prema međunarodnom pravu pripada. Teško da je tako.

 Nitko me ne može uvjeriti da se problem teritorijalnih pretenzija u 16 godina nije mogao riješiti, nitko me ne može uvjeriti da Hrvatska nema kompetentne ljude za rješenje tog spora u skladu sa međunarodnim pravom mora, niti me tko može uvjeriti da su oni koji su pokušali spor riješiti doista i to željeli učiniti pravedno i pošteno te u skladu sa međunarodnim pravom. Možda nisam u pravu, možda smo svi mi Hrvati doista nesposobni i budale iako ja mislim suprotno, ali Ustav svakome daje pravo razmišljati (onom to može misliti).

Opet se javlja «koncept» sličan onom potpisanog po Drnovšeku i Račanu, a po kojem bi stvar «zaživila» ali ovaj puta bez čuvenog «dimnjaka» odnosno izlaza Slovenije na otvoreno more. Drnovšek bi nam ovaj puta «oprostio» dio velikoumnog dogovora koji je parafirao Račan, a na kojeg se kao potpisanog stalno pozivaju Slovenci. Imaju i pravo, u Hrvatskoj Državno odvjetništvo, koliko je meni poznato, nije pitalo Račana je li parafirao ili potpisao, a niti zašto i zbog koga je to činio. 

Nudi se privremeno rješenje granice. Takvo privremeno rješenje koje je već «cementirano» već imamo sa Crnom Gorom, i gle čuda i to je djelo istog «lumena» za međunarodno pravo mora. Po meni štetno za Hrvatsku po Račanu valjda korisno. Štetno ali trajno «privremeno rješenje». Problem je gurnut pod tepih. Psi laju, a karavana prolazi. Zapravo, prošla je.

Navodno je o novim piranskim rješenjima razgovarano sa hrvatskim predsjednikom i slovenskim premijerom. Da li Vi birači znate nešto o tome?

Najtrajnije su privremeno dogovorene granice. Takozvane privremene granice nikada nisu privremene. One su trajne. Ovo što se pokušava učiniti glede granice u Piranskom zaljevu nije u skladu sa međunarodnim pravom mora i štetno je za Hrvatsku i njen suvereni teritorij na moru. Ja ne vidim baš preveliku razliku između hrvatskog teritorija na moru i hrvatskog teritorija takozvane Republike Srpske Krajine. Hrvatsko je hrvatsko i mora ostati hrvatsko. Problem se mora riješiti na međunarodnom sudu pravde u Haagu ili međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, ma koliko se Slovenija tome opirala. Znam i zbog čega se opire. I Slovenija i Europska Unija i Hrvatska moraju priznavati međunarodnu sudbenu vlast, međunarodne institucije i Ujedinjene Narode kao krovni svjetski autoritet.  

Tko nakon domovinskog oslobodilačkog rata i svih žrtava podnesenih na oltar domovini smije bilo kome svojevoljno prepustiti pa makar i «privremeno» i mrvicu hrvatskog državnog teritorija? 

Privremena granica je najtrajnija granica. Vječna. 

Što se može očekivati?

Ništa. Razliku između principa vladanja Račana i Sanadera ja ne vidim. Nažalost, svi su današnji političari isti ili toliko slični i jednaki da ja razliku ne mogu uočiti. Hrvatskoj, bojim se, zvoni, a kome zvona zvone? Nama zvone. 

Da, eto dobivamo i «Hrvatsko zvono» ali se glas toga zvona ne čuje. Vidi se da mnogima to zvono smeta, ali glas samog zvona nema odjeka. Ne čuje se. Ili je Hrvatskoj već odzvonilo ili je Hrvatsko zvono previše tiho i ne čuje se. 

Kuda ideš Hrvatska? 

Demokratski izbori, pobjeđuje HDZ i očekuje se koalicija HDZ i HSP. Čovjek ima riječ, ali politika dokazuje suprotno. HDZ skreće prema centru i desni HSP ne ulazi u planiranu koaliciju. Nije moralno politički podoban.

Nakon smrti pokojnog predsjednika Tuđmana već su se Mate Granić i Vesna Škare Ožbolt «centrirali» i stvorili Demokratski centar. Nije to nova formula, nešto slično su prije njih učinili Manolić i Mesić. Na zapadu (Balkana) ništa novo. Isto i isti. 

Onda su se Škare i Granić nešto «počupali», Granić je završio na operaciji a Škare u Vladi. Nakon toga Granić se «odcentrira» i priklanja HSP-u.  

HDZ se «centrira» u odnosu na Glavaša koji također prijatelja nalazi u HSP-u.

HDZ «odcentrira» Vesnu Škare iz Vlade iz pomoć Glavaševih i Graničevih prijatelja iz HSP.  Goooooool. Domaći vode 1:0. 

Sve se zna jedino se ne zna gdje će DC i Škare Ožbolt. Kaže Sanader nešto o krizi identiteta. Neki vjeruju da će se DC javno prikloniti Vesni Pusić i predsjedniku Mesiću, a neki drugi naslućuju da će «po zadatku» prije spomenutih otići uništiti «Hrvatsko zvono». Nitko ne zna što će biti ali vrijeme će pokazati tko je u pravu. Vidjeti ćemo tko će kome dati gooool. Tko će koga probosti na kraju balade. 

Niti se zna tko igra napad, a tko obranu, a niti tko s kim igra u kojoj ekipi i u kojem dresu. Svatko za svakoga, svi protiv svih. Svi su zapravo zajedno i jedan tim i svi protiv svih. Tko uopće to može razumjeti ukoliko nije specijalizirao psihijatriju. Šteta što je Karađić u bijegu i što je Rašković umro. Bojim se da jedino oni mogu razumjeti što se Hrvatskoj događa. Povijest se ponavlja i ona je učiteljica života. Guske su guske, a magla je magla. Mi smo guske, a magla je politika. Guske idu iz magle u maglu. Samo da nam ne padne kiša. 

Darko Belović

 
Line

Copyright @2003 - 2005 Hrvati AMAC forum.

   
 
Line

AMAC forum

 

 

Hrvati AMAC

Hrvatska

Hrvatska u EU

Pred nekoliko mjeseci premijer Dr. Ivo  Sanader je veselo poskakivao u uvjerenju kako je pocetak pregovora "pred vratima". "Pitajte nju" odgovorio je pomalo nepristojno misleci da je pridobio za Hrvatsku gospodju del Ponte. Njeme, pohvale Hrvatskoj djelovale su tako da se, doista, moglo zakljuciti kako je uspjeh pred vratima. Narugala nam se.

"Pred vratima" smo mi, a ne uspjeh. Bilo bi jadno kada bi se ponovio opet isti scenario. Premijer misli kako je ovaj puta pridobio Englesku. Del Ponte ponovo daje izjave koje bi mogle ohrabriti Hrvatsku. Blago onima koji vjeruju.

Uopce ne iskljucujem mogucnost pocetka pregovora, jer ukoliko Europa misli svojom glavom sigurno postaje svjesna da ukoliko pregovori sada ne zapocnu Hrvatska se nikada vise nece pridruziti "Europskoj eliti".

Bez promjene hrvatskog ustava Hrvatska nikako nece moci uci u EU. Za to bi po sadasnjem ustavu trebalo glasati vise od 50% svih hrvatskih biraca, a kako samo 50% biraca izlazi na izbore, dakle, morali bi glasati svi, 100% glasova "ZA".

Uopce mi nije jasno zbog cega uopce trositi novac na pregovore da bi "ZA" na referendumu glasalo smo 20% svih biraca u birackim spiskovima. Niti polovina onih koji izadju na referendum, jer tko ne izadje na referendum kao da je glasao protiv.

Ukoliko vecina anketiranih gradjana smatra da bi ulazak u EU ne bi bio koristan za RH i zato ne podrzava ulazak u EU, koga hrvatske vlasti predstavljaju i cije, zapravo, interese stite? Ciji ce novac za to trositi znamo, samo je pitanje zasto?

Trcati za curom koja malo podigne haljinu, a onda je spusti i pobjegne nece dati zeljene rezultate. Jedino porugu.

Ukoliko zacrtana strategija ne vodi prema cilju ili treba promjeniti (demokratski) "stratega", ili promijeniti strategiju, a po mome misljenju najbolje bi bilo oboje.

Darko