Spacer  

 
Line
Line
 Transkripti  Ocek ili Osijek Procesuirati ... I tko ne radi..
       
Forum:

 
Ne arbitrazi, idemo na sud
 


 Na vijestima Hrvatske televizije proturena je dezinformacija kako bi zamisljena privremena granica slovenske samoproglasene zone unutar hrvatskog teritorijalnog mora (oni kazu hrvatske ribolovne zone), a koja je po Slovencima zamisljena na geografskoj sirini 45 stupnjeva i 10 minuta, prolazila u visini geografske sirine POREC-a. Cak pokazuju i sliku.

 
To je jednostavno laz, budalastina, a istina je ono sto sam ja napisao, dakle, "skoro do Vrsara". Tocnije receno jednu morsku milju sjevernije od Vrsara odnosno cetiri morske milje juznije od Poreca. Tako je Hrvatska televizija ucinila grjesku od punih 7 (sedam) kilometara sto nije zanemarivo kada se govori o granicama.

 
Zemljopisna pozicija Poreca i Vrsara je kako slijedi:   

Porec;        45  14,0 N    13  36,0 E

ZONA        45  10,0 N 

Vrsar;        45  09,0 N    13  36, 0 E

 

Ako se vec Slovenci ponasaju asocijalno i glupo nikako ne stoji objasnjenje da se ne ocekuje reakcija hrvatskih ribara jer je ta granica postavljena samo privremeno. Najvaznije je da niposto ne dozvolimo uspostavljanje nikakvog takozvanog privremenog rezima i privremene granice, takozvane privremene zone ili takozvanog privremenog pojasa jer najtrajniji su takozvani privremeni dogovori i privremena rjesenja sprova. Traju zauvijek.

 
Kada je hrvatska ucinila kardinalnu pogresku i umjesto ekonomske eskluzivne zone, na sto ima u skladu sa medjunarodnim pomorskim pravom neotudjivo pravo, proglasila nekakvu ribolovno ekolosku zonu Slovenija je uzbunila Europu, a danas govore da je njihov zakon unutrasnja stvar Slovenije. Da, ali i pokusaj agresije na hrvatski suvereni teritorij.

 
Suradnja je uvjek moguca ali je potrebno da bude obostrana. Ukoliko nije moguca potrebno je zatraziti pomoc kompetentnog suda. Tada bi se moglo dogoditi da Slovenija izgubi i ono sto je njoj vec formalno "poklonjeno" od Hrvatske. Naime granica bi trebala ici starim tokom rijeke Dragonje, a ne prokopanim kanalom Svetog Odorika, a sto bi bilo na stetu Slovenije. Balon koji se zeli previse napuhati obicno pukne. Narocito kad je rijec o premalom balonu.

 
Darko Belovic, 26.08.2005.

Jedino sud garantira pravo i pravdu

U potpunosti podrzavam izjavu gospodje Djurdje Adlesic, a narocito onaj dio koji se odnosi na obvezu Hrvatske na proglasenje hrvatske gospodarske (ekonomske) zone. Takodjer podrzavam i izjavu gospodina Toncija Tadica koja upucuje Hrvatsku i njenu vlast da pravdu potrazi na medjunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu ili na sudu pravde u Haagu.

 
Zbog jucer isticanih razloga ne podrzavam teznju premijera Ive Sanadera da o sporu odlucuje "obvezujuca arbitraza". Sada cekam da se svojim izjavama oglase gospodin bivsi premijer Ivica Racan i sadasnji predsjednik Stipe Mesic sto bi nam svakako prosirilo horizonte naseg znanja o pomorskom pravu. Tako bismo sa sigurnoscu mogli doci do zakljucaka sto Hrvatska niposto ne smije uciniti, a sto bi trebala uciniti.

 
I bez tog prosvjetljenja smatram da Hrvatska treba sto prije proglasiti gospodarsku zonu, a granicni spor sa Slovenijom rijesiti u Hamburgu ili Haagu. Sa aspekta medjunarodnog pomorskog prava Hrvatska na medjunarodnom sudu sigurno izlazi pobjednicki. Arbitraza predstavlja veliki rizik za Hrvatsku zbog postojanja parafiranog sporazuma Drnovsek-Racan kojeg je potvrdio i slovenski parlament i ovog novog slovenskog zakona o zonama i pojasevima. Na arbitrazi Hrvatska ce vjerojatno izgubiti dio svog morskog teritorija, a na medjunarodnom sudu sigurno nece.

 
Premijer Ivo Sanader tvrdi da ce biti sposoban zastititi hrvatske interese glede slovenskih teritorijalnih pretenzija, no ako je suditi prema uspjesnosti izvrsavanja njegovih predizbornih obecanja bilo bi bolje da u pomoc pozove sve poznate hrvatske strucnjake za medjunarodno pomorsko pravo. U Hrvatskoj ima znanstvenih kapaciteta ali ih politika premalo koristi.  Znamo sto je politika.

 
Mozda je takav slucaj i u Sloveniji pa i njihovi politicari kadkada ispadaju smijesni? Sumnjam da je tako. Ne zaboravimo ni staru narodnu uzrecicu, koja je dobro poznata i Slovencima, da se najsladje smije onaj koji se posljednji smije. Moglo bi se dogoditi da se oni koji sada ispadaju smjesni, na kraju budu najsladje smijali. Pogreska bi mogla biti stetna, nepopravljiva i neoprostiva. Kaznjiva.

 
Darko  Belovic, 26.08.2005

 
Line

Copyright @2003 - 2005 Hrvati AMAC forum.

   
 
Line

AMAC forum

 

 

Hrvati AMAC

AMAC Forum

Jedino sud garantira pravo i pravdu

U potpunosti podrzavam izjavu gospodje Djurdje Adlesic, a narocito onaj dio koji se odnosi na obvezu Hrvatske na proglasenje hrvatske gospodarske (ekonomske) zone. Takodjer podrzavam i izjavu gospodina Toncija Tadica koja upucuje Hrvatsku i njenu vlast da pravdu potrazi na medjunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu ili na sudu pravde u Haagu.

Zbog jucer isticanih razloga ne podrzavam teznju premijera Ive Sanadera da o sporu odlucuje "obvezujuca arbitraza". Sada cekam da se svojim izjavama oglase gospodin bivsi premijer Ivica Racan i sadasnji predsjednik Stipe Mesic sto bi nam svakako prosirilo horizonte naseg znanja o pomorskom pravu. Tako bismo sa sigurnoscu mogli doci do zakljucaka sto Hrvatska niposto ne smije uciniti, a sto bi trebala uciniti. Opsirnije